+36706502709 kata@21nap.hu
Oldal kiválasztása
16
MÁR, 2018

Mi történik ha elkezdesz időt szánni magadra? Túl a láblógató kihívás felén.

Bevallom, kicsit gondban vagyok ennek a kihívásnak a valós megítélésével. Könnyed, lazítósnak indult, legalábbis annak szántam. Az életem viszont közben felfordult, mert jött egy filmes munka.  Emiatt annyira kevés időm marad bármire is, hogy nagyon kiélezetten élem meg ezt a kihívást. Minden nap leülni zenélni és gyakorolni, lelki okok miatt volt nehéz inkább, mint időbeosztási dolgok miatt. Ez a lazítós kihívás viszont azért, mert mostanában nagyon sok és a nagyon sok alatt tényleg nagyon sokat értek, időmet tölti ki a filmes munka. Természetesen ez is jó valamire. Remek tapasztalás, hogy akkor, amikor igazán kemény menet van, akkor is tudni kell magaddal foglalkozni. Vagy azzal, ami neked fontos. De leginkább mindkettővel. Biztos vagyok benne, hogy sokan vagytok, akiknek folyamatosan irdatlan feszített menetben telik az élete. Ha ez tényleg mindig így van, akkor érdemes mérlegelni, hogy miért csinálod ezt így, és valóban ezt szeretnéd-e. Megéri-e? Ha arra jutsz, hogy ez egy időszak, és hozzásegít valami olyanhoz, amit nagyon is szeretnél, akkor fogadd el, hogy most ez van ÉS tedd mosolyogva a dolgod. Ha viszont semmilyen szinten nem visz arra, amerre te menni szeretnél: akkor kezdj neki az átalakításnak. Én a filmes munkáimat a következő fiókba teszem: nagyon húzós időszakok azért, hogy utána tudjak csak azzal foglalkozni, amit igazán szeretek. Persze a kosztüm, jelmezkészítésben is meg lehet lelni az örömöt. Izgalmas, időnként unalmas sokszor pedig kihívás. És borzasztóan fáraszt. Tudom, hogy nem ezt szeretném életem végéig csinálni. De most van helye az életemben. És ezzel a tudattal egészen más csinálni, amit csinálsz. Hogy a kihívásról is beszéljek: Most úgy élem meg, hogy kb ez a 10 percem van összesen, amit  lazítással töltök. Ez egyrészről elszomorít. Mert újra és újra kibuggyan belőlem: nem azért vagyok ezen a világon, hogy csak létfenntartsak. Nem állhat az élet az alapszükségleteink kielégítéséből, főként nem GDP termelésből. Biztos vagyok benne, hogy ennél több értelme kell legyen egy ember életének.   És van olyan dolog az életemben, amire az én lelkem is kivirul. Ez pedig a 21.
“Nem állhat az élet az alapszükségleteink kielégítéséből, főként nem GDP termelésből. Biztos vagyok benne, hogy ennél több értelme kell legyen egy ember életének.”

Igen, itt is van sok-sok nehéz feladat. Néha azt érzem, összecsomagolok és Hawaiira megyek fűszoknyás lánynak a tengerpartra, koktélokat felszolgálni. Aztán eszembe jut, hogy akármilyen nehéz is, ott van bennem: talán az embereknek szüksége van arra, amit adni tudok. Kell, hogy tudd, hogy nem vagy egyedül. Hogy normális a lejtőn lenni, hogy fel lehet állni és nincs semmilyen kocka sem elvetve. Hogy minden apró erőfeszítésednek van értelme. Hogy a tetteid beszélnek és nem a szavak. Hogy akkor is lehet jobb, ha már elég jó. Hogy nem kell folyton megfelelni, valójában csak a saját értékrendeddel tisztában lenni és a szerint élni. Ezeket lebontva szokásokról beszélünk.

 

De a szokások csak eszközök. Mint a kés és a villa. Nem arról szól az életed, hogy sportolj többet, hogy szép vékony legyél. Arról sem, hogy szokj le a dohányzásról, mert az káros. Tanulj meg végre egy nyelvet, hogy jobb munkád lehessen. Feküdj le időben, hogy aludj eleget és másnap kedves tudj lenni az emberekkel, mert nem vagy sík ideg. És legkevésbé arról, hogy milyennek kellene lenned és ahhoz mit kell tenned.
Nem tudom másképp mondani: ezek halandó földi dolgok. Olyan dolgok, amikkel még mindig szenvedünk a mindennapjainkban. Holott ezek alappillérek ahhoz, hogy az élet azon részét éljük, amiért valójában itt vagyunk. Ha folyton elfolyik az energiád ilyen alapvető dolgokra, nem marad arra, hogy egy felsőbb szinten létezz. Ne érts félre. Nem vagyok ezo-spiri akármi. Nem is szeretnék ebbe belemenni. De azt hiszem, hogy nem azért vagy a bolygón, hogy egész életedben a koleszterineddel vagy a háztartással, pénzszerzéssel foglalkozz. Ezek olyan dolgok, amiken minél hamarabb túllendülsz, annál hamarabb marad időd és energiád az élet lényegi részére. Igen, ez nem megy egy csattintásra! Nekem is van problémám az egészségemmel, én is rendszeresen megállapítom, hogy a fenébe, ki kéne már takarítani. Ó, ma megint így, úgy, amúgy…. De hiszem, hogy ezen a napi szintű rutinon felül lehet emelkedni. És meg lehet teremteni azt, hogy mélyebb értelmű és magasabb szintű feladatokkal foglalkozz életed túlnyomó részében. Hogy hogy? Még én sem tudom PONTOSAN. De a lustaságnak, halogatásnak, elnapolásnak, eltusolásnak biztosan nincs helye a megoldóképletben. És hogy mi értelme a márciusi 21 napos kihívásomnak? Mi értelme annak, hogy minden nap szánok 10 percet látszólag arra, hogy felpakolom a lábaimat? Az, hogy teremtek időt arra, hogy elgondolkozzak dolgokon. Az életemen mondjuk. Minden nap foglalkozom magammal. És azt is megengedem magamnak, hogy lazítsak. Ilyenkor rájövök, hogy hiszen megint egész nap rohantam. És akkor arra is rájövök, hogy megtehetem, hogy napközben sem rohanok. Látszólag továbbra is rohanok. De belül nem ezt érzem. Mert már más lelkületben teszem, amit teszek. És akármennyire is bagatellnek gondolod, ehhez az segít hozzá, hogy csináltam magamnak évekkel ezelőtt egy karkötőt. Csak magamnak. Ami tetszett másoknak. Ami elkezdett segíteni másoknak is. És folyton nekem is. Ez van. Egyszerre jelen a kő egyszerű, kézzelfogható gyakorlat és a szinte megfogalmazhatatlan eredmény, amit az életedben, kedvedben, lelkedben tapasztalsz, ha elkezdesz cselekedni. Ha. Húzzuk ki a feltételes módot.

Cselekszel.

Első kézből szeretnél értesülni a hírekről? Iratkozz fel kicsit sem szokványos hírleveleimre.

A Titi Leather 21 Adatkezelési Szabályzatát ide kattintva tudod elolvasni.

Ha csak az e-mail címed adod meg és nem töltöd ki a többi mezőt, akkor sajnos nem tudok egy levelet se küldeni neked, mert minden levelemben van a hasznos infó mellett marketing célú üzenet is. Köszönöm megértésed!

KARKÖTŐK
Mi az a 21 napos karkötő?
KI BESZÉL ITT?
Hogyan jutottam idáig?
MIT TUDSZ MÉG?
Ínyenc vagy? Nézd meg miket rejtegetek még.